Té lloc a Brussel·les el llançament del projecte RegioGreenTex, en el qual Tèxtils.CAT hi participa com a soci.

Regions for Green Textiles – RegioGreenTex – és una iniciativa de partenariat quàdruple hèlix amb l’objectiu de mapejar i reduir les dificultats que existeixen actualment en l’aplicació d’un model d’economia circular en l’ecosistema tèxtil en tota la UE.

RegioGreenTex donarà suport a solucions tangibles a nivell de les PIMEs, per a convertir els residus tèxtils en valor. El projecte contribuirà a mantenir i desenvolupar llocs de treball en el sector tèxtil de la UE, deslocalitzant la producció a Europa i promovent que la cadena de valor tèxtil de la UE sigui més competitiva i resilient. Contribuirà als objectius del Pacte Verd de la UE de reduir la petjada de carboni i el consum d’energia i aigua.

Liderat per EURATEX, el projecte reuneix 43 socis d’11 regions europees, amb 24 PIMEs pioneres en solucions innovadores per a reciclar residus tèxtils. Aquestes PIMEs cobreixen diversos segments de la cadena de valor dels tèxtils circulars (classificació, reciclatge de material a fibra, eliminació de contaminants, processat de fibres reciclades a nous materials tèxtils) i proporcionen solucions concretes als colls d’ampolla de la cadena de valor de la UE, però també aprofiten les oportunitats del mercat.

Dos membres del clúster, les empreses Polisilk i Hilaturas Arnau, aplicaran la seva innovadora solució pilot en el marc d’aquest projecte.

RegioGreenTex compta amb el suport de la Comissió Europea mitjançant l’Instrument d’Inversions Interregionals en Innovació – I3, coordinat per l’Agència Executiva del Consell Europeu d’Innovació i les PIMEs (EISMEA).

La transició verda del sector dels materials tèxtils avançats a Catalunya és una de les prioritats estratègiques de Tèxtils.CAT.

El clúster té una àmplia experiència en aquesta temàtica. En els últims 8 anys, ha liderat 8 projectes, 2 d’ells a nivell europeu, amb l’objectiu de facilitar la substitució de productes químics perillosos en els processos d’acabat tèxtil, l’ecodisseny, o la simbiosi industrial, entre d’altres. I ha participat com a soci en 2 projectes de la UE dirigits a promoure l’adopció de conceptes d’economia circular i ecodisseny per a millorar les competències d’estudiants i treballadors del sector.